Fanfareorkest

De koninklijk erkende vereniging ‘Sint Caecilia’ uit Ammerzoden kent een lange geschiedenis. Al in 1847 klinkt er muziek door de ‘Ammerooise’ straten. In dat jaar wordt de eerste muziekvereniging van de Bommelerwaard opgericht: de Harmonie St. Caecilia in Ammerzoden. In 1889 wordt deze harmonie in een fanfare omgezet.

Fanfare St. Caecilia is een bruisende muziekvereniging. Onze muzikanten musiceren in een van onze vier verenigingsonderdelen: het fanfareorkest, het opleidingsorkest en hofkapel de Dorstvlegels.

Fanfare ‘St. Caecilia’ Ammerzoden komt uit in de 2e divisie van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland en staat onder leiding van dirigent Christiaan Kroon.
Het fanfarekorps neemt deel aan concoursen, concerten en andere activiteiten in Ammerzoden. De afgelopen decennia behaalde St. Caecilia diverse muzikale successen op landelijk niveau. In 2002 werd Fanfare St. Caecilia Nederlands kampioen met lof der jury in de ereafdeling. De felbegeerde Bommelerwaardcup mocht in 1993, 1999 en 2001 mee naar huis worden genomen.

Eén van de vele hoogtepunten in het muzikale programma is het groots opgezette galaconcert. Bij dit concert wordt vooral populaire muziek gespeeld, met o.a. soloacts en lichteffecten. Vaak is dit concert voorzien van een thema. Het galaconcert is inmiddels een begrip in Ammerzoden en omstreken. Tijdens het galaconcert kan men rekenen op een overvolle, uitverkochte zaal. Het ‘Ammeroois’ fanfareorkest is ook aanwezig bij vele activiteiten binnen de Ammerzodense gemeenschap. Zo zet zij de traditie van kerstmuziek in de kerstnacht voort (sinds 1917). Eveneens worden Koninginnedag, de Dodenherdenking, de Heilige Nachtmis en de intocht van St. Nicolaas muzikaal opgeluisterd.

Fanfare St. Caecilia bouwt ook aan de toekomst. Inmiddels is in betrokkenheid met de nieuwe brede school in Ammerzoden, een geheel eigen opleidingstraject gerealiseerd waarbij lessen algemene muzikale vorming, proeflessen en muzieklessen worden aangeboden. Daarnaast is een gehele slagwerkdivisie in ontwikkeling. Steeds meer kinderen komen hierdoor in aanraking met de fascinerende wereld van de blaas- en slagwerkmuziek.

© Frank Verlouw Fotografie