Kerstnachttraditie

Voor onze vereniging is elke kerstavond en kerstnacht bijzonder. De reden hiervoor is dat de leden van het fanfareorkest traditiegetrouw in enkele groepen door de straten van Ammerzoden, Well en Wellseind trekken om kerstmuziek ten gehore te brengen.

Voor vele Ammerooise bewoners is het daarom geen ‘echte’ kerstmis als zij in de kerstnacht niet de klanken van ‘Stille nacht, heilige nacht’ hebben gehoord. Hoe de kerstmuziektraditie in Ammerzoden, Well en Wordragen in 1917 ontstond, is in 1979 opgetekend door de initiatiefnemer en oud-lid van St. Caecilia, Driekske van Wordragen:

‘De eerste wereldoorlog brandde los op 1 augustus 1914, toen ook zeker 150 jongens en mannen uit onze gemeente Ammerzoden onder de wapens werden geroepen voor de Algemene mobilisatie van het Nederlandse leger. Daar ik een jaar te voren bij het regiment jagers had gediend als muzikant, werd ik nu ingelijfd bij het leger en ingekwartierd in het Westland in ’s-Gravenzande, een plaats u wel bekend om zijn tuinders en glazen kassen. Onze compagnie was aangewezen de Noordzeekust te bewaken tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Zo stond ik dan op in de kerstnacht van 1914 omstreeks 2.00 uur met nog een kameraad uit Bergharen op de post bij de boerderij ‘Vluchtenburg’, gelegen vlakbij de hoge duinen.
Het was tamelijk rustig op zee. Alleen de lichtstralen van de vuurtorens doorkliefden de nacht en gaven een spookachtige aanblik. Plotseling stonden wij beiden als verstijfd van schrik vanwege een begonnen zware aanval vanuit zee op Duinkerken. Het bombardement werd steeds heviger. Wij zagen de enorme vuurstralen van het zware scheepsgeschut. Terwijl ook de klokken uit de omliggende dorpen begonnen te luiden en de waakhonden te blaffen, drong het tot ons door dat het Kerstnacht was en de klokken de mensen ter nachtmis opriepen.
Ons besluiten was spoedig genomen. Wij waren beiden katholiek en dus besloten wij om direct na de aflossing om 3.00 uur in plaats van te gaan rusten, naar de nachtmis te gaan in Monster. Onderweg passeerden wij grote groepen Belgische vluchtelingen waaronder vele kinderen, allen afkomstig uit de omgeving van Antwerpen. Sommigen hadden vogelkooitjes en konijntjes bij zich.
Eenmaal in de kerk rijpte bij mij de belofte, dat ik heel mijn leven tijdens de kerstnacht muziek zou maken als ons land voor de oorlog gespaard zou blijven. En zo is geschied.
Ik begon met Joh. van Berkel in 1917 toen de oorlog nog een jaar voortduurde. Later waren we veelal met 4 personen, o.a. Joh. de Looijer, Cor en Joh. Fraaye, Mart. van Berkel en Beb en Martin Kivit. De eerste jaren gingen wij te voet, later per fiets en thans gaat men per auto(bus). Ikzelf heb hieraan meer dan 40 maal meegewerkt. Deze nachtmuziek tijdens de kerstnacht mag een unicum genoemd worden in ons land, die voor ons in Ammerzoden tot traditie is geworden en waar velen buiten onze gemeente nog graag naar komen luisteren.’

Hieronder een voorproefje van de wijze waarop we tegenwoordig muziek maken tijdens kerstnacht.