Ter afsluiting van de maatjesmaand hebben we afgelopen zaterdag 8 juni ons maatjesconcert 2024 gegeven speciaal voor onze Maatjes en Maathouders.
Het was een mooie avond waarop alle onderdelen van onze mooie vereniging van zich hebben laten horen.
Trommelklas
Onze trommelklas heeft het maatjesconcert 2024 afgetrapt. Onze jongste slagwerkers hebben samen met hun slagwerkleraar Marcel van Wensen de ‘Youth March’ en de ‘Trommelwals’ ten gehore gebracht.
Blazersklas
Na de trommelklas was het de beurt aan de blazersklas. We hebben van deze jonge muzikanten mogen genieten die onder leiding van Don Wolters de werken ‘Sunny Samba’, ‘Rhythm & Blues’ en ‘Close Finish’ uit het boek ‘First class in concert’ van Jacob de Haan lieten horen.
Eveneens onderleiding van Don Wolters was nu het opleidingsorkest aan de beurt. Dit orkest bestaande uit jonge muzikanten ondersteund door meer ervaren muzikanten hebben ons getrakteerd op de klanken van de volgende werken:
‘The Marches of John Williams’
John Williams is misschien wel de bekendste filmcomponist van deze tijd. Films als ‘Indiana Jones’, ‘Midway’, ‘Summing the Hero’s’ en natuurlijk de aller bekendste: ‘Star Wars’ kwamen allemaal voorbij.
‘Aladdin’
Dit stuk is een mix van het bekende ‘Arabian Nights, en het nog bekendere ‘A whole New World’.
In het stuk ‘Colonel Bogey’ konden we genieten van de solo van Ilse Mommersteeg, die over een week haar A examen gaat doen.
Als toegift bracht dit orkest het van het Eurovisie Songfestival bekende Europapa.
Na dit mooie programma werd door de kinderen nog ‘lang zal hij leven’ gespeeld voor hun dirigent Don Wolters. Don is woensdag 5 juni geslaagd voor het conservatorium.
Na een korte pauze van 15 minuten ging het programma verder met het fanfareorkest.
Fanfare orkest
Zij opende hun aandeel van dit Maatjesconcert 2024 met de mars Leonesse van de Vlaamse componist Bert Appermont.
Deze mars – gecomponeerd in 1999 – is een muzikale schildering van de burcht en landerijen van Lady Guinevere, uit de legende van de Engelse koning Arthur en gaf door zijn majestueuze karakter een vlammende start aan hun concertprogramma!
Het tweede werk dat het orkest bracht, is een bewerking van twee koralen door de Britse componist Darren Shaw met als titel: Guardian of my Soul.
Shaw schreef dit werk voor de brassbands van het Leger des Heils en combineert hierin zijn eigen lied I Worship You met het veel gespeelde koraal Aurelia.
Het volgende stuk in het programma is de compositie Decennium van de Brabantse componist Eric Swiggers.
Decennium werd in 2003 gecomponeerd bij gelegenheid van het 10-jarige bestaan van de gemeente Bernheze ten Noorden van Eindhoven, waar onder anderen de kernen Heesch, Heeschwijk-Dinter en Nistelrode toe behoren.
De compositie begint met een langzame inleiding en beschrijft de sfeer van een lang vervlogen tijd waarin het gebied met name bestond uit moerassen, vennen en lage bebossing.
Boven deze duistere klanken hoor je de trompetten, die de komst van de middeleeuwen aankondigen.
Wanneer de trompetten voluit klinken worden we meegenomen naar een feest op kasteel Heeswijk, waar uitbundig gedanst en gedronken wordt.
In een langzame overgang klinkt een Gregoriaans gezang en horen we in de verte de klokken van de Abdij van Berne die samen met het zwaar koper een prachtig Larghetto inluiden dat een ode is aan de prachtige Brabantse natuur.
Het werk sluit af met een mars gebaseerd op het eerste thema die uitbouwt tot een grootst Maestoso: een viering van de vereniging van de verschillende kernen die de nieuwe gemeente Bernheze rijk is.
Oregon van Jacob de Haan, werd geschreven ter gelegenheid van het afscheid van Piebe Bakker als dirigent van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest in 1989 waarna hij werd opgevolgd door Danny Oosterman, van wie wij recent een gastdirectie hebben mogen ervaren.
Het werk schetst de prachtige landschappen van de Amerikaanse staat Oregon.
Aan de hand van een treinreis, over de Northern Pacific Railroad, wordt u meegevoerd door het indrukwekkende landschap en haar boeiende historie.
U zult er niet aan ontkomen, af en toe weg te dromen naar een tijd waarin cowboys, indianen, goudzoekers en paarden met huifkarren door de ongerepte contreien van de Noord-Amerikaanse staat trokken.
Het volgende stuk was een selectie van muziek uit de hitmusical Les Misérables.
Deze musical – gebaseerd op de gelijknamige roman van Victor Hugo – speelt zich af in de 19e eeuw en vertelt het verhaal van de bekeerde crimineel Jean Valjean en de aanloop naar de Parijse junirevolutie van 1832.
Claude-Michel Schönberg en Alain Boubil bewerkte dit verhaal in 1980 tot een Franstalige musical, die later in 52 landen werd opgevoerd.
Het arrangement dat de fanfare speelde werd geschreven door de Amerikaanse componist Warren Barken en voor fanfare bewerkt door Christiaan Janssen.
We hoorden de songs: “At The End of the Day”, “I Dreamed a Dream”, “Master of the House”, “On My Own” en “Do You Hear The People Sing”.
Als toegift werd nog de mars King’s Glory van Harm Evers gespeeld.
Na al deze fantastische optredens was het tijd voor de eerste Ammerooise loting. Er waren vele mooie prijzen gesponsord door bedrijven uit Ammerzoden en omstreken. Er werden ook een Carnavalsserenade door Hofkapel de Dorstvlegels en een Kerstnachtserenade door een kerstnachtgroep verloot.
Hofkapel de Dorstvlegels
Als afsluiter van het maatjesconcert 2024 volgde er nog een spetterend optreden van het enige onderdeel van de vereniging dat nog niet van zich had laten horen, Hofkapel de Dorstvlegels.
Zij lieten ons swingen op de klanken van ‘Als de morgen is gekomen’, ‘Mijn Favoriet’, ‘Engelbewaarder’, ‘Zeg maar niets meer’, ‘jouw blik’ en als laatste ‘Uit mijn bol’.
Maatjes en Maathouders heel erg bedankt voor uw steun.